Моята снимка
Sofia, Bulgaria; Just a woman in a Man's Man's World... Wife, mother of a 20+year-old boy -a young philosopher. Make cards sometimes and I was a proud DT member of IKEsWORLD CHALLENGES.

петък, 23 октомври 2015 г.

Маймунски работи / Any monkey business... /

От книгата "Сборник сатирично-филосоВски - Избор по Български" - 1997г.

      "На човек прилича, а пък на маймуна се прави! - рече маймуната по адрес на последния. Дали някога маймуните ще казват: "На хора ни направиха!" Защото вече се прокрадват подобни намеци. Съдете сами: "Група наши депутати са дали под съд американския писател Кърт Вонегът. В заглавието на неговия разказ "Добре дошли в маймунарника", те са открили обиден намек за българския парламент. А вчера, по време на отдавна планираното посещение на група народни представители в столичната зоологическа градина, депутатите са станали свидетели на следния зоо-феномен: в клетката на маймуните един от приматите кротко е издигнал в ръката си плакат, върху който на чист български език било написано: "на такива ни направихте, ей!" Днес най-добре установяваме, че етапът, в който маймуната се стреми да се превърне в друго животно е еволюция. А този, в който успява - революция. Така, че хората ако са произлезли от маймуната, човеците - от революцията. Ако е така, не бива да забравяме, че човек е най-висшето творение, което е създала маймуната. И ако преди милион години тоягата очовечи маймуната, то днес същите надежди се възлагат на мобифона. Ето защо, не е достатъчно да си човекоподобен, за да излезе от теб човек. Някои са се очовечили така, че не можеш да разбереш що за маймуни са. Слизат от клона и се качват на трибуната! Така че и сред хората има човекоподобни. Само дето станаха твърде много претендиращите, че тяхната маймуна от пра време е висяла на най-горния клон. Така по отношение на някои ръководители, маймуните могат да бъдат гениални примери. И уж си пием топлото кафе заедно, докато ни  изстине мястото на бюрото на клона. Колко бързо стигна върха, маймуната му с маймуна! Ако и вие изяждате по килограм банани дневно и вие ще сте големи маймуни. Сега същите гледат на хората като на своя маймунска порода. Щом се почувства човек, маймуната слиза и си реже клона. А сега зад решетките на зоопарка наблюдава с интерес възхода на своята генетична грешка! Така че, ако човек подражава, нека не е на маймуната. Ето, че същите проблеми го натискат и него. Например герба. Президента реши да се срещне с лъвовете на зоопарка за съвет. Как би се чувствал лъв с корона, но без опашка или обратното. 
                                                        Вече всеки у нас научи
                                                        лъв без корона е живо куче!
                                                        Само, че имам въпрос такъв:
                                                        - Куче с корона, дали е лъв?!
                                                                                      Рашко Стойков
         Според някои сатирици лъвът трябва да е само един. Според други - три. А по-вярно да са десетина. Единият да е с корона, другият - гологлав, трети със социалдемократична роза. И един аслан с чалма. Няколко лъва земеделци. Един по-мургав. Един с бейзболна бухалка.
                                                        Щом последният проект 
                                                        за лъв отново се спука
                                                        гербът ни защо не е такъв:
                                                        "Орел, рак и щука"??!
                                                                                     Христо Зашев
         Човеко, не режи клона, на който седиш! Жалко, че тази поговорка не е била известна на дарвиновите маймуни! Затова днес преди да разиграеш лъвовете като маймуни, не произлизай от тях. Макар, че всички са произлезли от нас. Така в процеса на Демократизацията маймуноподобните хора станаха повече от човекоподобните маймуни. Достатъчно е днес човек да произлезе от маймуната, за да я наричат човекоподобна. Изглежда и самият Дарвин се е срамувал от родителите си, твърдейки, че основоположникът на човешката мисъл е била маймуна, принудила другите да се грижат за нея. Понеже човекът можел всичко, дори и в маймуна да се превърне. Но няма вече глупави глупави маймуни да се лъжат хора да стават. Не от хубав живот маймуната се е превърнала в човек. Днес, когато машината окончателно замени човека, на маймуната ще се наложи пак еволюция. Защото от стремеж да живее човешки, тя маймунясва, след което и без дресировка прави маймунджулуци. А и политическата обстановка често ни кара това.
           Малкото маймунче Иванчо запита учителя си подозрително:
          - Нали уж маймуната се била очовечила с труд? Пък магарето бъхти по цял ден, а кон да излезе от него не може!
      - Трудът на магарето е механичен, без трудова инициатива, момчето ми. Докато маймуната е проявила разум, сама е напуснала дървото си и е слязла на земята да я обработва.
           - Голям разум, няма що! Да зареже бананите за да сади арпаджик. - допълни Иванчо.
           - Да, но това е доразвило нейните сръчности и обогатило духовния й мир.
        - Добре, а защо очовечените маймуни не щат да копат и всяка гледа да се покатери по-високо? Значи ли това, че човекът отново ще маймуняса? - И не дочакал отговор се запъти към къщи, майка си да пита.
           - Мамо, вярно ли е, че хората са произлезли от нас?
           - Вярно е.
           - Абе и аз гледам, че са останали съвсем малко маймуни.
           - Ти само слушай, момчето ми, за да не стане нещо и с теб ... Въпреки, че от теб човек няма да стане, много си послушен!
                                                      Тоз бил от род на царски депутати,
                                                      а тоз от министерски произход.
                                                      А ние произхождаме с тати,
                                                      от много стар маймунски род.
                                                                                         / в-к " Тримата глупаци"/
            И остана с извода Иванчо, че някои може да са произлезли от маймуната, за други обаче опитът явно е бил неуспешен. От което - човек е маймуна, изплъзнала се от цензурата. А маймуната - сарказъм над човешката раса.  Създание, въздържащо се да говори, поради страх да не бъде заставено да работи за своята прехрана.
              Какъв ли "смъртен грях" е изкупувала маймуната, превърнала се в човек? О, науко, твърдиш, че сме били маймуни, а посади ли дървета край панелите, та да повярваме? Затова до днес против произхода си се опълчват най-много тези, които най-малко се отличават от своите прародители. Внимание, господа депутати! Нарушава се законът на Дарвин. "На човеци ни направиха!" А те отговарят: "Извършихме подвиг, научихме маймуната да се изказва!" Същата направи чрез труда човека. Днес от човека - кон. С това маймуната се оказа голямо говедо."

Няма коментари:

Публикуване на коментар